Voorstelling
In 1908 zag men twee van deze honden het eerst en werden toen kortharige Berner Sennenhonden genoemd
In Bern vond Prof. Heim nog een aantal exemplaren en zo ontstond er een volledig raszuivere “Grote Zwitser”. Tot aan de tweede wereldoorlog was het ras nog zeer zeldzaam, maar tijdens de WOII gebruikte het Zwitserse leger deze honden. Omdat deze hond zo betrouwbaar was werd hij populairder dan ooit. Vandaag de dag vinden we de Grote Zwitser vooral terug als huishond en gezelschapshond, dit omdat hij kalm en vriendelijk van aard is. De Grote Zwitser is de grootste van de 4 Sennenhonden.
Meer informatie over het ras
Geschiedenis
In 1908 werden er ter gelegenheid van de jubileumtentoonstelling in Langenthal ter ere van het 25-jarig bestaan van de SKG (Schweizerischen Kynologischen Gesellschaft), voor het eerst twee “kortharige Berner Sennenhonden” aan Prof. Albert Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhonden voorgesteld. Hij herkende in deze twee honden de verloren gewaande Grote Sennen- of Slagershond, waarvan de voorouders vroeger wijd verspreid waren over heel Europa en die gebruikt werden als waakhond, trekhond of als veedrijver.
Zij werden door de SKG als een apart ras erkend en als Grosser Schweizer Sennenhund of Grand Bouvier Suisse in deel 12 (1909) van het Zwitserse hondenstamboek ingeschreven. In 1912 werd de Klub für Grosse Schweizer Sennenhunde opgericht, met als hoofddoel de promotie van een raszuivere fok van dit ras.
Pas op 5 februari 1939 werd de standaard voor het eerst door de FCI gepubliceerd. Tegenwoordig wordt dit ras ook in andere Europese landen gefokt en omwille van hun rustige en evenwichtige karakter worden ze vooral als familiehond gewaardeerd.
Karakter
Intelligent, kalm en evenwichtig van aard
vriendelijk en goedaardig
verdedigen hun eigen baas
waakt en beschermt van nature uit
hechten zich sterk aan eigen mensen
werken graag en zijn vrij gehoorzaam
blaft alleen indien nodig
niet geschikt voor het leven in een kennel
ONSTUIMIGE JEUGD, die vrij lang kan duren
Kunnen goed overweg met huiskatten en andere huisdieren = socialisatie is wel nodig
Kunnen doorgaans goed met andere honden overweg
Gaan uitstekend om met kinderen, MAAR let goed op wanneer er vriendjes komen spelen want deze hond heeft de neiging om het voor uw kinderen op te nemen
Een gewenste visite wordt vriendelijk onthaald
FCI-Standaard Nr 58
Fokkerslijst
Bekijk de volledige lijst van onze erkende fokkers hieronder:
Dekreuen
Hier vind je de volledige lijst van erkende reuen voor de fok van dit ras