Voorstelling 

In 1908 zag men twee van deze honden het eerst en werden toen kortharige Berner Sennenhonden genoemd

In Bern vond Prof. Heim nog een aantal exemplaren en zo ontstond er een volledig raszuivere “Grote Zwitser”. Tot aan de tweede wereldoorlog was het ras nog zeer zeldzaam, maar tijdens de WOII gebruikte het Zwitserse leger deze honden. Omdat deze hond zo betrouwbaar was werd hij populairder dan ooit. Vandaag de dag vinden we de Grote Zwitser vooral terug als huishond en gezelschapshond, dit omdat hij kalm en vriendelijk van aard is. De Grote Zwitser is de grootste van de 4 Sennenhonden.


Meer informatie over het ras

Geschiedenis

In 1908 werden er ter gelegenheid van de jubileumtentoonstelling in Langenthal ter ere van het 25-jarig bestaan van de SKG (Schweizerischen Kynologischen Gesellschaft), voor het eerst twee “kortharige Berner Sennenhonden” aan Prof. Albert Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhonden voorgesteld. Hij herkende in deze twee honden de verloren gewaande Grote Sennen- of Slagershond, waarvan de voorouders vroeger wijd verspreid waren over heel Europa en die gebruikt werden als waakhond, trekhond of als veedrijver.

Zij werden door de SKG als een apart ras erkend en als Grosser Schweizer Sennenhund of Grand Bouvier Suisse in deel 12 (1909) van het Zwitserse hondenstamboek ingeschreven. In 1912 werd de Klub für Grosse Schweizer Sennenhunde opgericht, met als hoofddoel de promotie van een raszuivere fok van dit ras.

Pas op 5 februari 1939 werd de standaard voor het eerst door de FCI gepubliceerd. Tegenwoordig wordt dit ras ook in andere Europese landen gefokt en omwille van hun rustige en evenwichtige karakter worden ze vooral als familiehond gewaardeerd.

Karakter

Intelligent, kalm en evenwichtig van aard

vriendelijk en goedaardig

verdedigen hun eigen baas

waakt en beschermt van nature uit

hechten zich sterk aan eigen mensen

werken graag en zijn vrij gehoorzaam

blaft alleen indien nodig

niet geschikt voor het leven in een kennel

ONSTUIMIGE JEUGD, die vrij lang kan duren

Kunnen goed overweg met huiskatten en andere huisdieren = socialisatie is wel nodig

Kunnen doorgaans goed met andere honden overweg

Gaan uitstekend om met kinderen, MAAR let goed op wanneer er vriendjes komen spelen want deze hond heeft de neiging om het voor uw kinderen op te nemen

Een gewenste visite wordt vriendelijk onthaald

FCI-Standaard Nr 58

Fokkerslijst

Bekijk de volledige lijst van onze erkende fokkers hieronder:

Dekreuen

Hier vind je de volledige lijst van erkende reuen voor de fok van dit ras