Voorstelling 

De Entlebucher komt oorspronkelijk uit het Entlebuchdal, in de kantons Luzern en Bern.

Pas in begin vorige eeuw werd er een onderscheid gemaakt tussen de Appenzeller en de Entlebucher. Het ras kreeg een nieuwe impuls toen men ontdekte dat de Entlebucher, naast zijn aangeboren eigenschappen als levendige en onvermoeibare bewaker, ook een prima gebruikshond was. De Entlebucher heeft zijn (nog beperkt) publiek gevonden. Zijn populariteit groeit langzaam maar zeker. Vandaag is de Entlebucher een goede drijf- , waak-, huis-, en erfhond. Een onberispelijke werker en een aangename familiehond.

Meer informatie over het ras

Geschiedenis

De “Entlebucher” is de kleinste van de 4 Zwitserse Sennenhonden. Hij komt uit Entlebuch, dat is een dal in de kantons Luzern en Bern. De eerste beschrijving onder de naam “Entlibucherhund” dateert uit 1889. Maar nog gedurende geruime tijd daarna wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de Appenzeller en de Entlebucher.

In 1913 op de hondententoonstelling in Langenthal worden 4 exemplaren van deze kleine drijfhond met korte staart aan Prof. Albert Heim, de grote beschermer van de Zwitserse Sennenhondenrassen, voorgesteld. Op basis van het keurverslag worden zij als vierde Sennenhondenras in het Schweizerische Hundenstammbuch (SHSB of LOS) opgenomen. De eerste standaard werd pas in 1927 opgesteld. Op 28 augustus 1926 wordt op initiatief van Dr. B. Kobler de “Schweizerische Klub für Entlebucher Sennenhunde” opgericht en hiermee neemt ook de raszuiver fok en promotie van het ras een aanvang. Zoals blijkt uit het gering aantal inschrijvingen in het Zwitserse hondenstamboek (SHSB), ontwikkelt het ras zich maar langzaam.

De Entlebucher Sennenhund kreeg als ras een nieuwe impuls toen men tot de ontdekking kwam dat hij behalve een levendige en onvermoeibare drijfhond (aangeboren eigenschap), ook nog een uitstekende gebruikshond was.

Deze attractieve driekleurige hond heeft zijn liefhebbers gevonden en kan zich – ondanks een beperkt bestand – verheugen in een toenemende populariteit als familiehond.

Karakter

De Entlebucher Sennenhond is een originele rashond die over tal van uitstekende eigenschappen beschikt. Zijn oorspronkelijk taak als echte veedrijver voert hij vandaag nog zelden uit. In zijn thuisland, Zwitserland, ziet men hem soms aan het werk als reddingshond en lawinehond. Ook in verdedigingswerk staat hij zijn mannetje. Maar bovenal is hij een waker en beschermer van zijn huis en familie. Het hoeden en drijven zit hem wel nog in het bloed. Dat maakt hem tot een levendige, temperamentvolle en zelfzekere hond, die tijdens vrije wandelingen graag de roedel samenhoudt.

Hij is een onvermoeibare werker die zich maar prettig voelt als hij iets te doen heeft. Flyball en agility zijn zeker geschikte bezigheden. Spelen met de bal, apporteren, rennen en naast de fiets lopen doet hij heel graag. Kortom : een beweeglijke en vlugge jongen. Voldoende bewegingsruimte is voor hem een must.

De Entlebucher is graag in de buurt van mensen op wie hij gesteld is. Met een schrandere en vriendelijke blik houdt hij alles nauwlettend in het oog. Tegenover onbekenden is hij afwachtend en toont hij wat reserve, zonder dat hij een harde, onprettige houding aanneemt. Ondanks zijn vele goede eigenschappen is een consequente opvoeding noodzakelijk. Een doorgedreven socialisatie, duidelijk leiderschap van de baas, respect en vooral veel liefde kunnen deze “ongekunstelde” hond alleen maar ten goede komen.


FCI-Standaard Nr 47

Fokkerslijst

Bekijk de volledige lijst van onze erkende fokkers hieronder:

Dekreuen

Hier vind je de volledige lijst van erkende reuen voor de fok van dit ras